Site Meter

 

Sankt Olofs sten

 Det sägs att ”Stora Olle” har synts långt ut till havs och varit ett viktigt sjömärke för en djup led in överHarkskärsfjärden.

 Under medeltiden, gick pilgrimsleden genom Eskösund och Iggösund upp till S:t Olofs hamn i Selånger, och då pilgrimerna angjorde där ropade de ”Hamn för stam i Jesu namn!”. Därefter fortsatte de till fots över fjällen ända fram till S:t Olofs grav i Trondheim.

Det påstås att den heliga Birgitta tog denna väg på sin pilgrimsfärd, men det är inget som gått att bevisa Stenen sägs vara nordens största flyytblock men kanske bara vad lokalpatrioter påstår? Annars lär en jätte ha kasta dit stenen. Ännu mindre troligt .

 

 

 

 

 

  Förr valde  Gävlefiskarna den gamla pilgrimsleden när de skulle upp till sitt sommarfiske i Norrland. Med ombord fanns då djäknar, elever från skolan i Gävle som hade sina speciella arbetsuppgifter uppe vid Gävlebohamnarna.
Nu kan man  inte segla norrut på det sättet och längs den farleden längre. Dels är det bro över till fastlandet, dels är det numera  grunt och därmed mycket stenigt

Hem  |  Flera bilder