Site Meter

 Gävle   

    &

 X-Län


Så ser Hälsinglands symbol:bocken. Gävle har ju snott den för sitt årliga jippo. 
  Hälsingebocken blev under 1500 talet Hälsinglands landskapsvapen.    Enligt en saga fanns , i slutet av 800-talet en mäktig kung iDelsbobygden,  vid   namn Fune. Han reste söderut och deltog i många sjöslag och vid ett tillfälle med grekiska skepp. På toppen av skeppsmasten kunde hälsingarna skåda deras märken som utgjordes av en på bakbenen stående bock. De grekiska skeppen plundrades och sänktes, men märkena på masten tog hälsingarna med sig hem.
Fortfarande inget med Gävle att göra  alltså men..men... ihärdig marknadsföring  gör Gävle numera förknippad med bocken
Bocken till vänster finns i Tger och markerar gränsen till Hälsinglandönnån

 

                                  Utflykt till Blåkulla, april 2011

Namnet Blåkulla hade vi sett förut men kom inte ihåg exakt var. Alltså.. lite letande på  Nätet först . Obs..Lita inte på AB som ju påstår att stället finns söder om Gävle. Helt fel ! Norr om, ska det vara. Inte visste jag att tidningen var enkelriktad åt DET hållet *s*. Slutligen  visade sig vara  stax söder om Tönnånger.
Väl framme visade sig omöjligt att komma längre än vad bilden visar. Oplogat, snöigt.  Lite märkligt.Jag hade föreställt mig Blåkulla som ett betydligt varmare ställe.  Vägen såg ut att vara avgrävd också, Några häxor sågs inte till. Kanske bara  när det är säsong?
Det var bara att göra såsom nedersta skylten anger: Vända. Åkte vidare till värdshuset i Tönnånger för mat och kaffe Å andra sidan var Hälsingland  liktydligt med skumma saker...så detta är en bra början.
Södra Norrlands (och Nordupplands)natur är ingen direkt natursensation.  Sandåsar, stenig mark, tallskog.  Bra för blåbärs och lingonplockning men...

Dra åt Hälsingland

---------