Site Meter

Inte bara bocken /bockar   Bilder på bocken  finns på galleri  här och sidan Bocken

Fantasterna är så hängivna att det krävs regler kring torgförsäljningen.
– De får köpa ett bast, sedan får de ställa sig sist i kön igen, så inte någon köper upp allt, säger Eva Wahlström, som på fredagen langade nejonögon för glatta livet.
Det var kö på Stortorget redan när hon anlände med de hett eftertraktade fiskarna. Ett halvt bast är tolv stekta fiskar, de flesta köper det dubbla och vissa vill ha mer.
Nejonöga, eller netting, är en ålliknande fisk som tillhör släktet rundmunnar. De suger sig fast på andra fiskar och livnär sig på deras blod och döda djur. Trots det anses nejonöga vara en delikatess.
Säsongen är normalt september och oktober, men kom igång lite tidigare i år.
Det finns olika sätt att äta nejonöga.En  som har åkt in från Valbo, för att förse sig med fredagslyx äter sina som de är. De saknar ben och ryggrad och går därför att äta hela.
– Jag nyper av huvudet och äter de rätt av. Man kan äta dem när som helst på dagen. Jag älskar dem och har alltid ätit dem, säger en och vandrar lyckligt iväg med sina dyrgripar.
Ja, för inte är de billiga. 120 kronor för 12 stycken. Wahlströms säljer färdigstekta, längre norrut brukar de vara rökta och enligt recept på internet kan de tillagas som strömming, både stekt med grädde och inlagd i ättikslag.
Försäljningen av nejonöga går bra. Strax efter halv tio har tre lådor gått åt, på en timme är allt slut.

Visserligen är bockförsäljningen en specialitet... men också tillsammans med en annan specialitet: nejonögon.. som  framgår av artikeln ovan (Fr AB).

Nejonögon (Petromyzontidae) är blodsugande eller asätande djur i familjen käklösa fiskar. De tillhör en grupp som kallas rundmunnar. Namnet kommer av att munnen är rund och saknar käkar. Tänder saknas dock inte.Flodnejonögat kallas regionalt nätting (Ångermanland, Västerbotten, Norrbotten) Namnet nejonöga avser vanligen arten flodnejonöga (Lampetra fluviatilis). Flodnejonögat är upptagen på ArtDatabankens hotade arter. Nejonöga har broskskelett istället för ben. Den lever större delen av sitt liv som larv nedgrävd i botten. Larven heter linål och lever på plankton och alger. Linålen är helt blind. Linål omvandlas till nejonöga när den blir könsmogen och dör efter att den lekt. Det vuxna djuret kallas också nätting.
Efter 2-3 år omvandlas larven till sitt slutstadium. Det vuxna djuret lever av maskar, kräftdjur samt levande eller döda fiskar på vilka de suger sig fast och äter sig in. Lekvandringen upp i floder företas delvis genom att nejonögat på detta sätt liftar med andra lekvandrande fiskar. Under leken byggs en grop i bottnen, honan suger sig sedan fast vid en sten varefter hanen suger sig fast vid honans nacke, slingrar sig runt henne med kroppen och verkar krama ut rommen som befruktad faller ner på bottnen.
Av de olika nejonögonen är det bara flodnejonögat som fångas som matfisk. Serveras färsk halstrad med ättika eller rökt. Bruket att fånga och äta nejonöga verkar ha varit mest spritt på östkusten och halstrat nejonöga anses som en uppländsk specialitet.

varför de kallas rundmunnar kanske
framgår av bilden  på just munnen


Mindre exotiskt är SOTAREN, landskapsmaträtten. Så här kan den lagas
1. Gör dillsmöret. Blanda det rumsvarma smöret med dill och krydda med salt, peppar och lite citron. Ställ kallt.
2. Rensa strömmingarna men låt huvudet och ryggbenet sitta kvar. Skölj dem och vänd dem i det grova saltet.
3. Hetta upp en torr stor gjutjärnspanna, lägg i strömmingarna och halstra dem 2 minuter på varje sida. Servera genast.Vänd inte fisken för tidigt..då lossnar en del.
Förr halstrdes  direkt på järnspisen. Undrar hur spisen såg ut efter ett tag !!!! Min favorit är sotare med hemlagat potatismos och smör
För några år sedan kunde man se sotare som "Dagens rätt" på en restaurang, strax intill Dalapalatset men som tyvärr inte finns längre. Numera är det en grekisk restaurang :Akropolis
http://www.recept.nu/1.1273/johnny_johansson/huvudratter/fisk_skaldjur/sotare_med_dillsmor
http://www.alltommat.se/recept/Klassisk-sotare-med-dillsmor-10048
http://www.spisa.nu/3.10174/recept/sotare-i-panna/

Men visst finns annat att smaka på i Gävle

 
            Ahlgrens bilar                                     Mackmyrans whisky

Läkerol

Gevalia.  Förmodligen med sk avec

 Ja... mångtydig reklam

Reklam sponsrad av CIA, tro?